Aptitudinile omului isteric

abilitatile-istericului

Aptitudinile omului isteric

Personalitatea cu tendinte isterice zugravita la inceput si care in felul acesta este sensibilizata la temele si aspectele de viata (stramtoare/presiune, violenta, singuratate) legate de isterie precum si la tema de fond, aceea de a-nu-fi/fost-vazut, intruneste anumite aptitudini iesite din comun, aptitudini care constituie o valoare atat pentru individ cat si pentru comunitate. Datorita faptului ca tabloul isteriei este perceput aproape de toata lumea doar ca un stigmat si este taxat in public prin a-nu-fi-luat-in-serios, vom incerca sa prezentam aici in incheiere cate ceva despre finetea, subtilitatea si aptitudinile specifice ale acestor oameni. – Se intelege desigur, ca odata cu agravarea tulburarii aceste aptitudini vor fi distorsionate sau blocate, ele ne mai putand fi exercitate cu folos si cu sens.

  1. Aptitudinile omului isteric

    Aptitudinile omului isteric

    a) Efectul pe care il produce istericul: amabil, dragut, sarmant, vioi, are stralucire, dragalasenie, poate fi seducator. Atunci cand intra in rezonanta el poate avea un efect absolut inviorator si de improspatare prin felul sau sclipitor si spumos de a fi, prin multilateralitatea sa, bogatia sa de idei si schimbarile sale surprinzatoare. In forma extrema el poate fi resimtit ca taindu-ti respiratia si ametitor, spiritual, amuzant si inventiv.

  1. b) Relatiile: este bucuros de contacte, apropiat, stie sa se vanda bine, stie sa se prezinte, te motiveaza, te incurajeaza, e pozitiv. Se da drept „usor de multumit”, asa cum dese ori ei insisi o spun (= fara complicatii, nu face probleme). Deseori o buna comportare cu copiii mici.

 

  1. c) Comportament: flexibil, abil, descurcaret, dibaci, stie de toate, saritor, prevenitor iar prin aceasta dispus sa ajute (expresie tipica: „las’ ca fac eu”, „nici o problema”). Un punct forte sunt elanul, impetuozitatea si tenacitatea, finalitatea si perseverenta (ceea ce basculand in negativ devine penetranta). Este universal, ceea ce inseamna ca le stie pe toate mai bine: se pricepe la toate si isi da cu parerea despre orice (dar prin aceasta diletant; fiind pretutindeni casa – nu este nicaieri cu adevarat). Este un bun incepator, deschizator de drumuri (aici este cuprinsa infantilitatea, rapiditatea si usurinta de a incepe ceva). Poate avea idei bune, poate impulsiona si declansa initiative – dar mai apoi munca concreta trebuie sa o faca altii.

De aici pericolul haosului: atunci cand incepe prea multe lucruri concomitent sau cand nimeni nu face treaba in locul sau. Nepasator in relatie, el se poate desparti usor. Domina o usuratate, un a fi deschis.

  1. d) Simt pentru creatie, pentru estetic, simt pentru forma (= cea exterioara). Datorita acestei capacitati creatoare, oamenii cu trasaturi isterice pot foarte bine sa-i organizeze si sa-i conduca pe ceilalti (cel mai putin pe ei insisi). Sunt capabili de o privire de ansamblu, sesizeaza esenta. Ceea ce-i ajuta in organizare este intelegerea rapida, orientarea imediata spre scop fara mari framantari interioare, un fler (simt) extrem de ascutit si o mare incredere in propriile capacitati. Ei observa foarte devreme „cum bate vantul” – fapt important in anumite profesii (creator de moda!). Simtirea este insa orientata doar spre exterior ca si cum „cota parte de simtire” interioara ar fi pliata tot spre in afara, iar prin aceasta simtirea s-ar dubla. El stie si are mai repede informatii despre celalalt (si despre terapeut!) decat despre sine.

Simtul estetic este deseori foarte pronuntat dar mai mult pentru forma decat pentru continut. Ei stiu de exemplu sa impacheteze minunat, sa se imbrace, sa aranjeze locuinta: totul e sic (= cuvant tipic) si elegant.

Aceasta latura isterica este latura vointei demiurgice modelatoare a omului, latura sa inovatoare, creativa, abila.

             Profesiile potrivite sunt cele publice: actor, politician, manager, pozitii de conducere, coach, trainer de management; alte activitati de creatie (nu obligatoriu artistice): industria modei, in manej la circ, decoratiuni, arhitectura.

Exista o inclinatie spre idealism: ei ar imbunatati cu placere lumea, sprijina dezvoltarea, ca si prelati imbratiseaza cu placere misionariatul.

Profesii care nu se potrivesc: a efectua in mod constant si in detaliu un lucru fara ca acesta sa produca un ecou deosebit in public: bibliotecar, functionar, matematician, statistician, angajat, agricultor…

Atunci cand ne intrebam: ce ne-ar place noua sa avem din toate aceste aptitudini, vom descoperi, precum cu ajutorul unui detector, „vinele de apa ascunse”. Atunci cand ne spunem de ex.: da, mi-ar place mai multa abilitate si rapiditate – atunci asta ar putea insemna ca avem pe acest palier predispozitii si aptitudini ce nu au fost dezvoltate. – Deoarece in cazul in care ne-am dezvoltat complet pe un anume sector avem mai degraba sentimentul: „nu, rapiditatea mea este cea corecta, masura flexibilitatii este potrivita pentru mine. Mai mult din acestea ar aduce cu sine doar mai multe parti intunecate.”

In felul acesta isteria se vadeste a fi o mare capacitate a omului de a tine cu multa dibacie la distanta de sine durerea de neinvins, pentru ca gingasul si sensibilul pol interior al persoanei sa nu mai fie ranit in continuare. Aici sunt puse in joc aptitudini, pline de viata si spirit, care in ultima instanta reprezinta o mare forta in structurarea, modelarea vietii. Este o latura eliberatoare a faptului de a fi om, care incearca sa depaseasca celalalt pol al durerii si al ranirii din viata. Daca aceasta necesitate va fi inteleasa ca un mesaj si va fi intampinata cu aceasta intelegere ramanand centrati in noi insine, atunci se poate ajunge la eliberarea autentica.

 

Despre autor

Psiholog in Brasov, ofer servicii de psihoterapie in Brasov si servicii de psihoterapie in Bucuresti, servicii de consiliere de cuplu si terapie de cuplu. Servicii psihologice : fobii, tulburari ale personalitatii, atacuri de panică, problemele depresiei, tulburari psihosomatice.

Nici un comentariu

Comenteaza

Noutati

Noutati

Mobil : 0755 110 871
E-mail : danut.negru@psihoterapie-brasov.ro