• abilitatile-istericului

    Aptitudinile omului isteric

    Aptitudinile omului isteric

    Personalitatea cu tendinte isterice zugravita la inceput si care in felul acesta este sensibilizata la temele si aspectele de viata (stramtoare/presiune, violenta, singuratate) legate de isterie precum si la tema de fond, aceea de a-nu-fi/fost-vazut, intruneste anumite aptitudini iesite din comun, aptitudini care constituie o valoare atat pentru individ cat si pentru comunitate. Datorita faptului ca tabloul isteriei este perceput aproape de toata lumea doar ca un stigmat si este taxat in public prin a-nu-fi-luat-in-serios, vom incerca sa prezentam aici in incheiere cate ceva despre finetea, subtilitatea si aptitudinile specifice ale acestor oameni. – Se intelege desigur, ca odata cu agravarea tulburarii aceste aptitudini vor fi distorsionate sau blocate, ele ne mai putand fi exercitate cu folos si cu sens.

    1. Aptitudinile omului isteric

      Aptitudinile omului isteric

      a) Efectul pe care il produce istericul: amabil, dragut, sarmant, vioi, are stralucire, dragalasenie, poate fi seducator. Atunci cand intra in rezonanta el poate avea un efect absolut inviorator si de improspatare prin felul sau sclipitor si spumos de a fi, prin multilateralitatea sa, bogatia sa de idei si schimbarile sale surprinzatoare. In forma extrema el poate fi resimtit ca taindu-ti respiratia si ametitor, spiritual, amuzant si inventiv.

    1. b) Relatiile: este bucuros de contacte, apropiat, stie sa se vanda bine, stie sa se prezinte, te motiveaza, te incurajeaza, e pozitiv. Se da drept „usor de multumit”, asa cum dese ori ei insisi o spun (= fara complicatii, nu face probleme). Deseori o buna comportare cu copiii mici.

     

    1. c) Comportament: flexibil, abil, descurcaret, dibaci, stie de toate, saritor, prevenitor iar prin aceasta dispus sa ajute (expresie tipica: „las’ ca fac eu”, „nici o problema”). Un punct forte sunt elanul, impetuozitatea si tenacitatea, finalitatea si perseverenta (ceea ce basculand in negativ devine penetranta). Este universal, ceea ce inseamna ca le stie pe toate mai bine: se pricepe la toate si isi da cu parerea despre orice (dar prin aceasta diletant; fiind pretutindeni casa – nu este nicaieri cu adevarat). Este un bun incepator, deschizator de drumuri (aici este cuprinsa infantilitatea, rapiditatea si usurinta de a incepe ceva). Poate avea idei bune, poate impulsiona si declansa initiative – dar mai apoi munca concreta trebuie sa o faca altii.

    De aici pericolul haosului: atunci cand incepe prea multe lucruri concomitent sau cand nimeni nu face treaba in locul sau. Nepasator in relatie, el se poate desparti usor. Domina o usuratate, un a fi deschis.

    1. d) Simt pentru creatie, pentru estetic, simt pentru forma (= cea exterioara). Datorita acestei capacitati creatoare, oamenii cu trasaturi isterice pot foarte bine sa-i organizeze si sa-i conduca pe ceilalti (cel mai putin pe ei insisi). Sunt capabili de o privire de ansamblu, sesizeaza esenta. Ceea ce-i ajuta in organizare este intelegerea rapida, orientarea imediata spre scop fara mari framantari interioare, un fler (simt) extrem de ascutit si o mare incredere in propriile capacitati. Ei observa foarte devreme „cum bate vantul” – fapt important in anumite profesii (creator de moda!). Simtirea este insa orientata doar spre exterior ca si cum „cota parte de simtire” interioara ar fi pliata tot spre in afara, iar prin aceasta simtirea s-ar dubla. El stie si are mai repede informatii despre celalalt (si despre terapeut!) decat despre sine.

    Simtul estetic este deseori foarte pronuntat dar mai mult pentru forma decat pentru continut. Ei stiu de exemplu sa impacheteze minunat, sa se imbrace, sa aranjeze locuinta: totul e sic (= cuvant tipic) si elegant.

    Aceasta latura isterica este latura vointei demiurgice modelatoare a omului, latura sa inovatoare, creativa, abila.

                 Profesiile potrivite sunt cele publice: actor, politician, manager, pozitii de conducere, coach, trainer de management; alte activitati de creatie (nu obligatoriu artistice): industria modei, in manej la circ, decoratiuni, arhitectura.

    Exista o inclinatie spre idealism: ei ar imbunatati cu placere lumea, sprijina dezvoltarea, ca si prelati imbratiseaza cu placere misionariatul.

    Profesii care nu se potrivesc: a efectua in mod constant si in detaliu un lucru fara ca acesta sa produca un ecou deosebit in public: bibliotecar, functionar, matematician, statistician, angajat, agricultor…

    Atunci cand ne intrebam: ce ne-ar place noua sa avem din toate aceste aptitudini, vom descoperi, precum cu ajutorul unui detector, „vinele de apa ascunse”. Atunci cand ne spunem de ex.: da, mi-ar place mai multa abilitate si rapiditate – atunci asta ar putea insemna ca avem pe acest palier predispozitii si aptitudini ce nu au fost dezvoltate. – Deoarece in cazul in care ne-am dezvoltat complet pe un anume sector avem mai degraba sentimentul: „nu, rapiditatea mea este cea corecta, masura flexibilitatii este potrivita pentru mine. Mai mult din acestea ar aduce cu sine doar mai multe parti intunecate.”

    In felul acesta isteria se vadeste a fi o mare capacitate a omului de a tine cu multa dibacie la distanta de sine durerea de neinvins, pentru ca gingasul si sensibilul pol interior al persoanei sa nu mai fie ranit in continuare. Aici sunt puse in joc aptitudini, pline de viata si spirit, care in ultima instanta reprezinta o mare forta in structurarea, modelarea vietii. Este o latura eliberatoare a faptului de a fi om, care incearca sa depaseasca celalalt pol al durerii si al ranirii din viata. Daca aceasta necesitate va fi inteleasa ca un mesaj si va fi intampinata cu aceasta intelegere ramanand centrati in noi insine, atunci se poate ajunge la eliberarea autentica.

     

  • logoterapia

    Autocunoaşterea, o deformare a esenţialului uman, poziţia logoterapiei lui Frankl

    Conform logoterapiei, nazuinta, aspiratia primara a omului este Indreptata spre sens . Sensul vietii nu poate Insa sa fie acela de a se autocontempla si autoobserva  . Pentru ce ar fi venit el pe lume, daca soarta sa (determinarea, rostul) ar consta In Instrainarea si Inchidere fata de lume ?

    Preocuparea excesiva cu sine Insusi In sensul unei “sechestrari” In sine, coexista mai degraba cu o pierdere a deschiderii fata de lume . Capacitatea de a fi deschis pentru sens si valori, In lume este caracteristica pentru oameni. Daca lipseste, atunci omul Isi greseste rostul, determinarea reala, esentiala a fiintei.

    viktor-frankl

    Viktor Frankl

    Aceasta duce la Imbolnaviri psihogene . Preocuparea excesiva fata de propria sanatate, de exemplu, caracterizeaza ipohondrul, asa cum interesul necontenit pentru propriile stari sufletesti caracterizeaza In general pe nevrotic .

    Datoria vietii omului, prin care Isi desavarseste rostul (ceea ce Il tine apoi sanatos sufleteste), consta mult mai mult In depasirea sinelui, In „auto-transcedere”. „O autoreflexie perfecta, desavarsita nu este cu putinta. Ea nu este nici necesara, pentru ca nu este sarcina spiritului sa se observe pe sine si sa se oglindeasca pe sine. Fiintei omului Ii este proprie orientarea, directionarea, fie spre ceva, fie spre cineva…”. Cu alte cuvinte: “omul este OM In totalitate, numai acolo unde se consacra In Intregime unui lucru sau se daruieste In Intregime unei persoane. Si In Intregime el Insusi, devine acolo unde se trece pe sine cu vederea, unde se uita pe sine”. .

    Autocunoasterea conduce omul la a nu-si orienta atentia spre lumea sensului si a valorilor, la retragerea daruirii lui unei sarcini sau unor valori ale trairii. El este preocupat cu sine Insusi In mod reflexiv (“hiperreflexie”, ). In preocuparea hiperreflexiva cu sine Insusi, ceea ce se petrece In lume, provocarea, solicitarea situatiei vizavi de om, nu mai prezinta interes. Nu mai prezinta interes apelul momentului. Devine plin de interes ceea ce omul simte si ceea ce i se Intampla. Aceasta are o serie de urmari pentru modelarea vietii omului. El pierde din vedere apelurile vietii, pierzand astfel posibilitatile de a-si construi cu sens viata .

    Cel astfel preocupat cu el Insusi, nu se mai mentine In postura celui apelat de Intrebarile vietii. Neraspunzand Intrebarilor, acesta se sustrage In final responsabilitatii . Nu efectul actiunii sale este important, ci importanta este numai valoarea retroactiva a actiunii sale si influenta trairii sale. Trairea sa devine lipsita de consideratie, nu tine seama de nimic, iar actiunea sa devine iresponsabila.

    Observarea supradimensionata a sinelui, a sentimentelor sale (ca de exemplu bucuria, placerea, frica, mania, grija, dispozitia afectiva) duce la subminarea sentimentelor pozitive si la sporirea atentiei vizavi de sentimentele negative. “Cu cat el (omul) vaneaza mai mult fericirea cu atat mai mult o goneste” . In spirala sentimentelor negative se ajunge cand, de exemplu, acordam unei dispozitii depresive prea multa importanta si pe deasupra devenim tristi pentru ca suntem depresivi .

    Starile sufletesti sunt dupa natura lor “efecte secundare” ale nazuintei spre sens si valori . Daca ele aluneca In centrul intereselor, acest lucru duce la o saracire umana si la pierderea sensului vietii. In cautarea unei Impliniri In viata, omul este Impins Intr-un cerc vicios daca, este orientat de catre autocunoastere, sa o caute In el Insusi (Implinirea) si sa-si observe sentimentele.

    In plus, autocunoasterea duce usor la dezvoltarea In sine Insusi a tuturor Inclinatiilor firesti si tendintelor fara a tine seama daca acestea pot primi un raspuns (se justifica). Astfel, energii agresive, libidinale, homoerotice, carora nu li se da frau liber, care nu sunt consumate, sunt privite ca nefericire proprie. Cum se poate atunci lua distanta fata de “ticalosul din om”, despre care a vorbit Frankl In prelegeri publice?

    Cand psihodinamica devine o realitate a vietii printr-o suficient de Indelungata autocunoastere si situare a psihicului In centrul atentiei, atunci omul va fi tot mai mult preocupat sa-si impuna Inclinatiile si pulsiunile, sa-si faca capriciile, pentru a se “realiza pe sine Insusi.” El devine lipsit de gandire etica si lipsit de consideratie.

    Doar pe baza teoriei persoanei este imposibil de a ajunge la o autocunoastere veritabila. Persoana, ca “centru al actelor” , nu se poate avea pe sine ca obiect. Ea este subiect, si, daca s-ar putea face “obiect” al observarii ar Inceta sa mai fie “subiect” . Ca atare ea este „pozitia” de observator, „acolo Insa unde este o pozitie nu poate fi un obiect, iar astfel nu poate nici subiectul sa devina In mod desavarsit propriul sau obiect”. „De fapt, spiritul se dovedeste cel putin prin el Insusi de nereflectat, fiind pana la urma orb vizavi de oricare autoobservare  care ar Incerca sa-l surprinda In originea sa, la locul sau de obarsie”. Chiar actele persoanei sunt conform lui Scheler  „inobiectuale”: actele „nu pot fi obiectualizate. Un act este imposibil a fi obiectul observatiei”.

    Persoana nu se poate vedea pe ea Insasi. Incercarea de a se vedea pe sine Insusi si In felul acesta esenta sa, eclipseaza persoana, substituie faptul ei esential de a fi subiect, o Impiedica sa se exprime. In final, ceea ce se va vedea din ea este un artefact. Frankl  : „Si toate acestea sunt valabile nu In ultima instanta si despre toate cunostintele reflexive, despre actele reflexive – este valabil si despre recunoasterea propriului meu Eu nu doar a lui ‘non-Eu’ – si In Eu deoarece prin el Insusi  Eu-ul  nu poate ajunge la sine Insusi: orientandu-ma intentional spre mine, devin transcendent fata de mine. Chiar daca propriul meu act, este cu totul ‘al meu’, observat de mine Insumi, el nu mai este eu Insumi, deja el nu mai este eu autentic, ci este doar eu inautentic (…). Orice am (intentional), acela nu sunt eu (nu sunt eu existential) si este valabila si viceversa: ce nu sunt eu (existential), nici nu pot avea (intentional). Asa cum subiectul are existenta, tot astfel Isi pastreaza si obiectul transcendenta”.

  • Clubul S.M.A.R.T la a III -a editie

    Alaturi de melcul S.M.A.R.T copiii, dar si parintii care au ales sa-i aduca la cursul de dezvoltare personala S.M.A.R.T., au construit experiente de viata minunate si au descoperit curcubee de emotii si au legat prietenii frumoase.

    Ne-am bucurat de fiecare progres pe care copiii le-au facut in grup si ne-am mandrit de faptul ca au dus in viata si in familiile lor tot ce au invatat la Clubul S.M.A.R.T.

    Si pentru ca am adus bucurie, am presarat ingrediente precum curaj, iubire, acceptare, frumusete si radare in sufletele copiilor, dorim sa continuam „reteta” si sa presaram si alte ingrediente magice in a III-a editie S.M.A.R.T

    Iar pentru cei ce inca nu stiu ce inseamna de fapt S.M.A.R.T si ce beneficii poate avea participarea copilului la un cursul de dezvoltare personala, rezumama astfel:

    S.M.A.R.T. este un curs de dezvoltare personala pentru copiii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani.
    S.M.A.R.T inseamna:
    S – Socializare
    M – Motivaţie
    A – Aptitudini
    R – Raţiune
    T – Trăire

    Mai exact, in cadrul a 10 module de 1h30min, copiii indrumati de psiholog, prin intermediul tehnicilor si metodele specifice lucrului în grup, vor invata sa socialize mai bine, sa isi dezvolte motivatia, sa-si descopere aptitudinile sau talentele, sa-si stimuleze cognitia si inteligenta emotionala.
    Consideram ca aceste 5 elemente sunt importante pentru o dezvoltare armonioasa si sanatoasa a copilului. Astfel il incurajam pe copil sa descopere, sa construiasca, sa transforme lumea pe masura potentialului si sufletului lui.
    Ocupandu-ne de dezvoltarea personala a fiecarui copil, contribuim astfel la a crea un adult sanatos si independent, capabil sa construiasa un viitor frumos.

    S.M.A.R.T se adreseasa tuturor copiilor. Este util si în situatii în care se observa dificultati de adaptare, dificultati de socializare, in cazul comportamentului agresiv, impulsiv si atunci când e nevoie de stimulare cognitiva sau a unui proces psihic (ex. dificultati de concentare a atentiei, dificultati în procesul memoriei etc.)

    Cum ii ajuta pe copii dezvoltarea personala S. M. A. R. T. ?
    S. M. A. R. T se bazeaza pe modalitati de stimulare a capacitatilor cognitive, emotionale si sociale a fiecărui copil în parte. Structura individualizata realizata pentru fiecare copil si aplicata în cadrul grupului, în funcţie de nevoile şi cerinţele părinţilor şi ale copiilor, determină o creştere a încrederii in fortele proprii, dobandirea unor abilitati specifice inteligentei emotionale si necesare in procesul de comunicare si socializare. Astfel, copiii vor deveni mai independenti, mult mai activi din punct de vedere cognitiv si emoţional si vor stii sa respecte regulile de comportament in cadrul societatii.
    In cadrul Clubului S.M.A.R.T. copiii invata sa ia decizii, sa rezolve probleme, sa gestioneze resurse limitate sau comune, isi dezvolta gândirea critica si creativa, comunicarea verbala, cooperarea, munca in echipa. In acelasi timp, copiii isi imbunatatesc capacitatea de concentrare, rabdarea, perseverenta, autodisciplina si invata totodata sa se respecte intre ei.

    Obiectivele urmarite la cursul de dezvoltare personala S.M.A.R.T.

    – Diminuarea comportamentelor problematice;
    – Dezvoltarea si antrenarea proceselor proceselor cognitive;
    – Dezvoltarea capacitatii empatice;
    – Facilitatea exprimarii emotionale;
    – Dezvoltarea motivatiei si automotivatiei;
    – Cresterea stimei de sine;
    – Dezvoltarea cooperarii si a tolerantei;
    – Dezvoltarea coeziunii si dinamicii de grup;
    – Îmbunătăţirea si optimizarea adaptării la un mediu nou.

    Durata: 10 module; Modulul – 1h 30 min

    Grup: minim 4 – 6 copii

    Orarul cursurilor: o dată pe săptămână, vineri sau sâmbătă; pe o perioada de 10 săptămâni

    Preţurile sunt per cursant per modul
    : 60 RON

    Inainte de primul modul se va realiza o evaluare complexa individuala a copilului si se va purta o discutie cu parintele vizand asteptarile sale cu privire la curs si la aspectele problematice sau pozitive rezultate din evaluare. Costul evaluarii psihologice este de 100 RON

    Pentru detalii şi înscrieri: CLINICA 3PSY – Calea Bucuresti nr. 35, sc. B, et. P, ap.1, Interfon 05

    Psiholog clinican autonom si psihoterapeut: Cătălina ŞERBAN – 0723/247446

    email:catalina.mihaela.serban@gmail.com
    Ne gasiti si aici:
    http://www.facebook.com/groups/369160649889340/
    https://www.facebook.com/events/1591965274366659/
    http://www.facebook.com/pages/Clinica-3PSY/218654944819689/

    Va invitam sa „savurati” o parte din momentele si activitatile noastre S.M.A.R.T:

    Citeste mai mult

  • Bun venit în lumea celor mici! În lumea celor în care putem să ne ,,prefacem” că suntem astronauţi şi că mătura este o navă spaţială.

    Aici este locul în care praful de stele există şi este fermecat. Aici e lumea mea! Printre culori, desene şi poveşti vindecătoare. Pentru că încă mai cred în poveşti şi-n vise şi copilărie. Poate că acesta este unul din motivele pentru care am ales să lucrez cu copiii.

    De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, ei m-au ales pe mine! Şi mai cred că este minunat ceea ce fac pentru că alături de ei reuşesc să ,,fur” copilăriei zâmbetele şi bucura jocului.

     

    Dincolo de culori şi poveşti se ascund câteva ore de muncă şi pregătire şi aceasta pentru o singură întâlnire cu un copil. Dar sunt răscumpărate înzecit pentru că de fiecare dată câştig o lecţie de viaţă, de spontaneitate, de iubire şi de perseverenţă.

     

    În lume aceasta nu ai voie să fii serios. Fiecare joc are regulile şi legea lui. Vai şi amar de cel care încearcă să trişeze. Treburile de adulţi le împachetăm în culori şi desene, iar problemele le transformăm în fluturi. Aşa ştim mereu că vor zbura departe. Măsurăm timpul în zâmbete şi fiecare obiect se preface într-o poveste doar clipind din ochi.

    Aceasta este o lume pe care puţini o înţeleg, mulţi nici nu se străduiesc s-o facă. Ca să intri în ea vei avea de dat un examen greu. Un examen de autenticitate şi emoţie. Trebuie să ştii să visezi mereu la mai bine.

    Uneori adulţii clatină acest univers enigmatic cu pesimismul şi lipsa lor de empatie şi de răbdare. Iar atunci micuţii noştri galactici blochează orice cale de acces.

    Ca să pot pătrunde în universul lor, adesea blocat, singurele mele instrumente magice sunt emoţiile, creioanele, poveştile şi creativitatea. Şi uite aşa, cu puţină răbdare, micii mei prieteni mă lasă întotdeauna să descifrez codul de acces şi să descopăr cele mai frumoase lumi. Restul este magia dintre noi!

     

    Este o adevărată provocare să lucrezi cu ei. Trebuie să fii mereu creativ, natural, să ştii să iei jocul în serios, dar nu prea serios, să ştii să te prefaci, dar să rămâi tot tu. Cine a spus că e uşor să fii copil?

     

    Dar tu, adultule, când a fost ultima dată când ţi-ai dat voie să fii copil cu micuţul tău?

  • Am să vă provoc la un exerciţiu: urmăriţi activitatea şi expresia corporală a copilului care desenează. Ce vedeţi? Copilul acela se implică în activitatea grafică cu mintea sa, cu sufletul său, dar si cu trupul său.
    Spre deosebire de adult, copilul investeşte in desen, în fiecare personaj
    şi element desenat, întreaga sa identitate şi personalitate in plină
    formare. Acesta se reflectă în fiecare desen. La fel se întâmplă şi cu modul lui
    de a simţi şi de a relaţiona.

    Copiii maltrataţii sau abuzaţi sunt învăţaţi în cadrul unor tehnici de
    terapie să îşi redescopere relaţiile cu mediul extern prin desen. Astfel aceştia
    sunt pregătiţi să se reintegreze în mediu, pornind de la modalitatea în care ei
    s-au raportat la desenele lor şi dobândind siguranţa că îl pot
    controla.

    Derivând astfel puţin de la subiect, dar fără să părăsim domeniul, Walt
    Disney a creat o tehnică care astăzi îi poartă numele şi care a ajuns să fie
    preluată de unele şcoli terapeutice. Aceasta implică tocmai capacitatea
    noastră de a controla imaginea, implicit mediu şi evenimentele negative şi
    pozitive. Ea constă în faptul că îţi poţi aduce în plan mental un eveniment
    neplăcut din viaţa ta şi îl poţi redecora.  Iţi poţi face imaginea din plan mental
    mai mică până dispare de tot, poţi să-i schimbi fundalul sau să adaugi mai multe
    flori, spre exemplu. Practic ai control asupra amintirilor şi poţi juca rolul de pictor sau decorator, fiind astfel stâpân pe situaţie şi pe amintirile tale. Realizând acest lucru în plan mintal vei observa cum şi emoţiile legare de amintire se modifica, dispărând sau diminuându-şi din intensitate.

    Este important să stimulăm copilul să comunice chiar şi prin desen şi să
    fim atenţi la ceea ce exprimă el prin desen pentru a vedea care este relaţia lui cu mediul său extern, cum îl percepe (îl percepe ca o ameninţare sau vine spre el, spre explorare). Modul în care copilul învaţă să se raporteze la el si la mediu se va reflecta mai târziu în viaţa sa intimă.

    De aceea, este important să-i stimulaţi pe copii să se implice în activităţi cu corpul lor, să înveţe să-l iubească. Învăţaţi-l să se raporteze cu el la mediu şi să lăsaţi mediu să se raporteze la copil. Desenul poate reprezenta doar un prim pas către această iniţiativă.

    Vă invităm să descoperiţi, îndrumaţi şi ajutaţi de specialişti, să învăţaţi ce vă comunică micul vostru desenator în acest limbaj deosebit de colorat.

  • melcul smart

    Pentru ca a fost minunat si am invatat lucruri deosebit alaturi de melcul colorat, Clubul S.M.A.R.T de dezvoltare personala pentru copii oorganizeaza a doua editie a cursului de dezvoltare personala de 10 module.

    Din 4 octombrie melcul S.M.A.R.T asteapta copii deosebiti pentru a porni in aventura dezvoltarii sociale, a motivatiei, aptitudinilor deosebite, a gandirii si a emotilor. Toate acestea intr-un loc magic plin de culoare, creativitate, empatie si deschidere.

    Iar daca vreti sa trageti cu ochiul si sa vedeti cum s-au distrat ceilalti copii S.M.A.R.T va invitam aici:https://www.facebook.com/groups/369160649889340/photos/ si aici https://www.facebook.com/pages/Clinica-3PSY/218654944819689?ref_type=bookmark :


    Feel free to share and join us!  https://www.facebook.com/events/1439438769667429/

    Pentru mai multe detalii legate de curs si de obiectivele S.M.A.R.T. va invitam sa cititi aici: http://www.psiholog-brasov.com/melcul-s-m-a-r-t-astepta-copii-smart/

    Inscriere si informatii suplimentare la:

    CLINICA 3PSY – Calea Bucuresti nr. 35, sc. B, et. P, ap.1,Interfon 05

    Psiholog clinican principal si psihoterapeut: Dănuţ NEGRU – 0755/110871

    Psiholog clinican autonom si psihoterapeut in formare: Cătălina ŞERBAN – 0723/247446

    email: danut.negru@psihoterapie-brasov.ro, catalina.mihaela.serban@gmail.com

     

  • SAEL ROMANIA

    „De la suflet la trup” – abordarea terapeutică a tulburărilor psihosomatice
    2014
    , 16 – 18 Mai, Congresul Naţional Ediţia a XIII a, Predeal, Hotel C F R
    eveniment organizat in colaborare cu Asociatia Romana de Psihoterapie Centrata pe Persoana
    .

              Click aici pentru descarcare foto

  • melcul smart

    Din 21 iunie vedem impreuna cu melcul cel vesel si colorat la Clubul S.M.A.R.T.

     

    Clubul S. M. A. R. T.

    Dezvoltare personală pentru copii (3 – 11 ani)

     

    S – Socializare

    M – Motivaţie

    A – Aptitudini

    R – Raţiune

    T – Trăire

     

    • De ce S. M. A. R. T. ?

    Pentru că în secolul vitezei, în care suntem înconjuraţi de tehnologii, copiii au nevoie de oamenii, au nevoie să exploreze socialul şi pe sine prin alţii. Astfel ei ajung să cunoască ceea ce îi motivează pe alţii, de ce şi să-ţi formeze treptat motivaţia proprie pentru sine şi pentru muncă. Oglindindu-se corect în ceilalţi şi identificând valorile care stau la baza unui comportament, fie el învăţat chiar prin joc, copiii dobândesc în timp aptitudini. Însă fără trăire sau simţire relaţiile cu ceilalţi din jurul copiilor nu au valoare si autenticitate. De aceea e important ca aceştia să înveţe să spună ,,Te iubesc!’’ celor de la care învaţă să fie oameni.

     

    • Cui se adresează Clubul Clubul S. M. A. R. T. ?

    Dezvoltarea personală se adresează tuturor copiilor. Ea este utilă şi în situaţii în care se observă dificultăţi de adaptare, dificultăţi de socializare, în cazul comportamentului agresiv, impulsiv şi atunci când e nevoie de stimulare cognitivă sau a unui proces psihic (ex. dificultăţi de concentare a atenţiei, dificultăţi în procesul memoriei etc.)

     

    • Cum îi ajuta pe copii dezvoltarea personală S. M. A. R. T. ?

    S. M. A. R. T se bazează pe modalităţi de stimulare a capacităţilor cognitive, emoţionale şi sociale a fiecărui copil în parte. Structura individualizat realizată pentru fiecare copil şi aplicată în cadrul grupului, în funcţie de nevoile şi cerinţele părinţilor şi ale copiilor, determină o creştere a încrederii în forţele proprii, dobândirea unor abilităţi specifice inteligenţei emoţionale şi necesare în procesul de comunicare şi socializare. Astfel, copiii vor deveni mai independenţi, mult mai activi din punct de vedere cognitiv şi emoţional şi vor ştii să respecte regulile de comportament în cadrul societăţii.

     

    • Care sunt obiectivele urmărite în Clubul S. M. A. R. T. ?

    – Diminuarea comportamentelor problematice;

    – Dezvoltarea şi antrenarea proceselor proceselor cognitive;

    – Dezvoltarea capacităţii empatice;

    – Facilitatea exprimării emoţionale;

    – Dezvoltarea motivaţiei şi automotivaţiei;

    – Creşterea stimei de sine;

    – Dezvoltarea şi/sau optimizarea capacităţii de autocunoaştere, comunicare şi relaţionare interpersonală;

    – Dezvoltarea cooperării şi a toleranţei;

    – Dezvoltarea coeziunii şi dinamicii de grup;

    – Îmbunătăţirea şi optimizarea adaptării la un nou mediu sau o nouă schimbare.

     

    • Care sunt beneficiile Clubului S. M. A. R. T. ?

    SMART se preocupa de dezvoltarea gândirii critice şi creative. Înseamnă dobândirea capacităţii de a lua decizii şi de a rezolva probleme specifice vârstei lor. Tot in Clubul S. M. A. R. T. copiii îşi dezvoltă comunicarea verbală şi nonverbală, învaţă cooperarea şi munca în echipă. In activităţile de grup vor învăţa să îşi optimizeze răbdarea, perseverenţa şi capacitatea de concentrare.

    În cadrul Clubului S. M. A. R. T. copiii învaţă să ia decizii, să rezolve probleme, să gestioneze resurse limitate sau comune, îşi dezvoltă gândirea critică şi creativă, comunicarea verbală, cooperarea, munca în echipă. În acelaşi timp, copiii îşi îmbunătăţesc capacitatea de concentrare, răbdarea, perseverenţa, autodisciplina şi învaţă totodată să se respecte între ei.

     

    • Metode utilizate în cadrul Clubului S. M. A. R. T.:

    Tehnicile şi metodele sunt specifice lucrului în grup, după o evaluare individuală a fiecărui copil.

    – Terapie prin joc;

    – Tehnici expresiv-creative;

    – Tehnici şi jocuri de exprimare senzorial-emoţională;

    – Psihodramă;

    – Jocuri şi tehnici de autoexplorare şi autoanaliză;

    – Poveşti terapeutice.

     

    Durata: 10 module; Modulul – 1h 30 min

    Grup: minim 4 –  6 copii

    Orarul cursurilor: o dată pe săptămână, vineri sau sâmbătă; pe o perioada de 10 săptămâni

    Preţurile sunt per cursant per modul: 50 RON

    Pentru detalii şi înscrieri: CLINICA 3PSY – Calea Bucureşti nr. 35, sc. B, et. P, ap.1, Interfon 05

    Psiholog clinican principal si psihoterapeut: Dănuţ NEGRU – 0755/110871

    Psiholog clinican autonom: Cătălina ŞERBAN – 0723/247446

    email: danut.negru@psihoterapie-brasov.ro, catalina.mihaela.serban@gmail.com

  • Sa primiti odata cu Lumina Sfanta, caldura in suflete, intelepciune si ganduri bune!

    Paste Fericit!

    Paste Fericit!